kwikzouten, fantastische kleuren

Alles over zouten, katalysatoren, reductie-/oxidatiereacties, neerslagreacties. Discussies over niet-ionische verbindingen horen thuis in "organische chemie".
Post Reply
Jor
Zwavel
Posts: 562
Joined: 13 Jan 2009, 00:20
Chemistry interests: --------------
Contact:

kwikzouten, fantastische kleuren

Post by Jor » 18 Jan 2009, 22:15

Ik heb vandaag een proefje gedaan. Ik heb wat oranje kwik(II)oxide (hoort geel of rood te zijn, waarschijnlijk door de oudheid van het materiaal er tussenin) verhit in een droge reageerbuis met een alcohol-brander. Het poeder wordt INTENS rood, zoiets heb ik eigenlijk nog nooit gezien, prachtig! Na sterk verhitten wordt het zwart. Mijn brander is niet heet genoeg om het te ontleden in elementair kwik en zuurstof. Tenminste er condenseert geen vloeibaar kwik boven in de reageerbuis. Bij afkoelen gaat het weer naar rood en vervolgens oranje.

Deze proef werd uitgevoerd met een extreem kleine hoeveelheid, ik denk niet meer dan 50mg. Dit om eventuele kwikdamp blootstelling (ik werkte wel in mijn zuurkast, die ik een standje hoger had gezet) zo laag mogelijk te houden, en ten behoeve van het millieu.

Vervolgens heb ik het oranje poeder, na afkoeling, opgelost in 3mL 10% zoutzuur. Daarna heb ik een groot kristal KI toegevoegd. Je krijgt gelijk een EXTREEM instense rode neerslag, weer prachtig! Deze lost op bij toevoegen van meer KI (vorming ion HgI42-.

Ik heb vervolgens deze oplossing in mijn zware metalen afval fles gedaan. Wat ik hiermee ga doen is nog niet helemaal duidelijk. Of ik ga alle metalen eruit laten vallen mbv aluminium/ijzer, of ik breng het weg als DOKA-afval.

Ik heb op woelen's site een foto gezien van kwik(II)jodide. Dat is zelfs op foto zeer intens. En ik kan je verzekeren dat het in het echt veel mooier is, ik vond dat kwik(II)jodide neerslag ook veel mooier dan op de foto bij woelen op de site.

Een paar links bij hem:
http://81.207.88.128/science/chem/exps/hgi2/index.html (de intensiteit van de kleur in het echt is veel groter)
http://81.207.88.128/science/chem/exps/ ... index.html (kijk eens hoe fel ze op foto al zijn, ik wil dit echt hebben, dat kwik(II)iodide :P


Als je dit experiment eenmalig doet, met 50mg kwik(II)oxide, kun je dit redelijk veilig doen, zonder bang te hoeven zijn.
Voorbeeld:
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00001056.htm
Er is hier totaal 10,9g kwik in de lucht gekomen, en iedereen was na 3 maanden ofzo weer onder de norm van 30 microgram kwik per liter urine.
Dus als je dit experiment doet, zonder heftig door te branden en alles te ontleden, en je werkt in een goed geventileerde ruimte (buiten of zuurkast), is de kans op schade voor je gezondheid bijna 0.

Wel moet je al het kwikafval in een afvalfles doen, en niet door de gootsteen! En ook eventueel je reageerbuis even naspoelen met een klein beetje salpeterzuur, om eventueel aanwezig kwik metaal op te lossen, en dit vervolgens ook bij het metaalafval.

Chemaniac, jij hebt toch kwik(II)oxide?
En Gruson, ik zal wat voor je meenemen :D

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1985
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: kwikzouten, fantastische kleuren

Post by Wouter » 19 Jan 2009, 08:50

Grappig dat de kleurverandering van kwikjodide en kwikoxide bijna omgekeerd te noemen is.

Ik vind trouwens dat er twee stabiele fasen zijn op kamertemperatuur:
- gele kwik(II)oxide, verkregen door Hg2+-ionen te precipiteren met loog
- rood-oranje kwik(II)oxide, verkregen door kwik(II)nitraat te verhitten tot 350°C
(http://en.wikipedia.org/wiki/Mercury_oxide#Synthesis)

Omdat ik het fasediagram zo snel niet kan vinden:
Hoe lang is de zwarte en rode fase stabiel? Is dit een kwestie van uren/minuten/seconden? Kan je deze fasen misschien stabiliseren door ze heel snel af te koelen (onderdompelen in ijswater bijvoorbeeld)?
Organisch chemicus

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests