Page 1 of 1

zuurtegraad van melk in graden dornic berekenen.

Posted: 01 Dec 2013, 11:56
by leergierig meisje
hallo

In klas hebben wij een practicum moeten uitvoeren om de zuurtegraad van melk te bepalen a.d.h.v een titratie met NaOH.
hierbij heb ik 1 probleem : we moeten de zuurtegraad in graden dornic bepalen maar dit lukt mij dus niet. Kan iemand mij helpen?
Dit zijn mijn berekeningen bij dit practicum :
• Gemiddeld gebruikt volume NaOH
(9,34mL+10,88mL)/2 = 10,11mL
• Concentratie NaOH oplossing ( bepaald in het vorige labo)
CNaOH= (2. 0,0500 mol/L . 25,0mL) / (1. 28,3967mL)
= 0,08804mol /L
• Concentratie melkzuur bepalen
CA =a/b .( CB.VB)/VA = (0,08804 mol/L . 10,11mL)/25,0ml=0,0363 mol/L
• Gehalte zuur in g/100ml
n= C. V = 0,0363 mol/L . 0,100L = 3,63. 10-3mol
m= n.M =3,63. 10-3mol . 90g/mol = 0,3267g/100mL
De zuurtegraad (in °Dornic)
1° D = 1mg melkzuur / 10ml melk
2,5°D =2,5 mg melkzuur/ 25ml melk


alvast bedankt !

Re: zuurtegraad van melk in graden dornic berekenen.

Posted: 03 Jan 2014, 20:08
by FinalDestillation
Dornic: dat is weeral iets nieuw voor mij.

In melk zitten wel heel wat zure eiwitten (vb.caseïne) die moet je eerst neerslaan. Lactose bepaling in melk wordt vervolgens via de methode van Luff Schoorl gedaan met een blanco om het equivalentiepunt te kunnen bepalen.