Vraag: hoe oxidatie (van wijn b.v.) te voorkomen?

Over de instrumenten en chemicaliën in het chemisch laboratorium.
Post Reply
iner
Foton
Posts: 1
Joined: 20 Dec 2013, 13:32

Vraag: hoe oxidatie (van wijn b.v.) te voorkomen?

Post by iner » 20 Dec 2013, 13:49

Beste forumleden,

Dit forum leek me een zeer geschikte plaats om de volgende vraag te stellen;
Op welke manier(en) kan oxidatie van wijn voorkomen worden en daarmee de houdbaarheid verhoogd worden na het openen van een fles?

Tot dusver heb ik geprobeerd (zonder voldoende resultaat):
- Een vacuum pompje (vacuvin) om de wijn in de fles vacuum te zuigen;
- De wijn overschenken naar een plastic wijn-zak (speciaal voor wijn) en daar de zuurstof uitknijpen;

Wat ik nog wil proberen:
- Overhevelen met een hevel-slang i.p.v. te schenken;
- De plastic wijn-zak vooraf reinigen met een sulfiet-oplossing;
- Stikstofgas in de plastic wijn-zak spuiten voor het overhevelen om zuurstof te verdrijven (is dit een goed idee, en zo ja waar kan ik stikstofgas kopen?)

Alle reacties zijn welkom! Mis ik nog iets? Is het onbegonnen werk? Heb je andere suggesties? Laat het weten.

Bij voorbaat hartelijk dank voor het meedenken.

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1978
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: Vraag: hoe oxidatie (van wijn b.v.) te voorkomen?

Post by Wouter » 20 Dec 2013, 15:46

Het gaat er vooral om dat er geen zuurstof meer in de wijn kan komen, deze zullen de wijn aantasten, al dan niet door microorganismen die ethanol omzetten naar azijnzuur. Vrij standaard in een laboratorium om zuurstof te verwijderen: Eerst een vacuum trekken om opgeloste gassen te verwijderen en daarna vullen met argon of een ander zwaar edelgas, liefst vaker. Stikstof zal ook werken, maar is lichter dan lucht en zal daarom weer wat zuurstof in de fles toelaten zodra de atmosfeer wordt blootgesteld aan de buitenlucht.

Het lijkt mij duur, maar niet ondoenlijk.

Zou koolstofdioxide niet werken?
Organisch chemicus

User avatar
woelen
IJzer
Posts: 1298
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Vraag: hoe oxidatie (van wijn b.v.) te voorkomen?

Post by woelen » 20 Dec 2013, 20:39

Kooldioxide is geen goed alternatief. Dit lost op in water in redelijke hoeveelheden en maakt de oplossing licht zuur en maakt de wijn licht mousserend. De smaak van de wijn zal hierdoor veranderen.

Toevoegen van zwaveldioxide en/of sulfiet aan een al bestaande wijn lijkt me ook niet zo'n beste zaak. Ik denk dat die wijnzak, waar je de lucht uit knijpt, nog het beste is.
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest