Jood uit Betadine

Over chemie wat niet in een andere categorie past.
User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1300
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Jood uit Betadine

Post by woelen » 25 Oct 2011, 19:26

spidey wrote:Hoe scheiden jullie het jodium van het aanhechtende water? Om dit aan de lucht te drogen, vind ik niet zo super, omdat de omgeving dan bruin wordt van verdampend jodium.
Filter zo veel mogelijk water af of schenk water af en voeg dan geconcentreerd zwavelzuur toe. Verhit tot het jood een vloeibare laag vormt onder de zwavelzuur. Alle water zit nu in het zwavelzuur. Laten afkoelen, zwavelzuur afschenken en het stuk jood afspoelen met water en dan goed afdeppen met een stukje papier. Vervolgens het stuk jood in een warmtevast schaaltje doen en daar een bekerglas, vol met koud water opzetten. Het schaaltje verwarmen. De jood sublimeert dan en er zetten zich kristallen zuiver jood af onder aan het bekerglas. Deze kun je er dan gemakkelijk af schrapen.
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

User avatar
Reap
Argon
Posts: 681
Joined: 15 Sep 2011, 16:03
Chemistry interests: Inorganic
Location: Regio Eindhoven

Re: Jood uit Betadine

Post by Reap » 25 Oct 2011, 22:02

aangezien ik een aardige hoeveelheid H2SO4 heb toegevoegd is het niet mogelijk dat evt Na-oxalaat/oxaalzuur dat niet is geoxideerd is neergeslagen?
Omdat de eigenschap die woelen beschrijft hier misschien ook van toepassing is? dat water in H2SO4 is gaan zitten? en er dus minder water voor Na-oxalaat/oxaalzuur/kaliumjodide overblijft?

spidey
Kobalt
Posts: 1367
Joined: 16 Jan 2009, 23:58
Chemistry interests: Inorganic
Location: Amsterdam

Re: Jood uit Betadine

Post by spidey » 26 Oct 2011, 11:36

Nooit bij stilgestaan dat het onder zwavelzuur zou blijven zitten. Kennlijk is de dichtheid daarvoor groot genoeg. Handig, dank je!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest