Page 1 of 1

Massaspectrometrie

Posted: 02 Feb 2009, 22:05
by Jor
Phantom wrote: Dit topic komt uit Cyclische bindingen in IR
Fuzzwood wrote:Volgens mij krijg je dat vlugger te zien als je ook een C-NMR en H-NMR kunt draaien. Ideaal is overigens een MS spectrum icm al die andere spectra. Uit de beide NMRs kun je zien welke en hoeveel verschillende CH-groepen je hebt, uit de MS kun je zien uit wat voor losse delen je stof is opgebouwd. Met IR en H-NMR kun je zien welke niet-CH groepen zich nog in de stof bevinden en waar deze zitten. Molecuulformules haal je dus heel lastig uit een IR, het laat je echter wel zien welke groepen je dus in je stof hebt.
Ja inderdaad, je IR zegt niks anders dan welke groepen je hebt. H-NMR zegt je welke groepen met H-tjes je hebt, en je kunt ook de concentraties in mengsels berekenen met behulp van de integralen die je erbij krijgt.
Met MS heb ik geen ervaring. Hoe werkt dit?

Re: Cyclische bindingen in IR

Posted: 02 Feb 2009, 22:09
by Fuzzwood
Bij de simpelste vorm worden er gewoon elektronen op je stof geschoten die zich gasvormig in een vacuum bevindt. De labielere groepen schieten los, worden gericht met een quadrupool en landen ergens op de detector. De time of flight tussen quadrupool en landing geeft de massa van het fragment aan. Is die bijvoorbeeld 15, dan kun je bijvoorbeeld al zeggen dat dat methyl was. Vind je een isotoopverhouding van ik meen 1:3 ergens, dan is dat meestal Cl. Enzovoort :P

Re: Cyclische bindingen in IR

Posted: 02 Feb 2009, 22:15
by Jor
Hoe verzinnen ze het :o ! Klinkt als een betrouwbare methode.

Re: Cyclische bindingen in IR

Posted: 02 Feb 2009, 22:42
by chemaniac
Zo hebben ze toch de preciese atoommassa's bepaald? :)

Re: Massaspectrometrie

Posted: 02 Feb 2009, 23:06
by Wouter
Volgens mij is een atoommassa nog steeds gedefiniëerd als een relatieve massa, ten opzichte van een twaalfde van een enkel 12C-atoom. Maar misschien is dat atoom dan weer met behulp van MS vastgesteld, dit weet ik niet.