Synthese van Ftaalzuur

Alleen uitgevoerde en volledig uitgewerkte experimenten mogen hier geplaatst worden. Voor de discussies over de betreffende experimenten, zie "Discussies over experimenten".
Forum rules
Voordat je een experiment plaatst, lees dan de regels voor dit forum.
Post Reply
User avatar
Mr Hydrocarbon
Elektron
Posts: 5
Joined: 14 Aug 2015, 08:00
Chemistry interests: Organic
Location: Leeuwarden, Friesland

Synthese van Ftaalzuur

Post by Mr Hydrocarbon » 22 Oct 2015, 15:23

Deelgebied
Organische Chemie

Moeilijkheid
6/10

Tijdsbestek
2 tot 3 uur.

Chemicaliën
  • PVC-handschoenen, opgeknipt 50g (Het MOET PVC zijn)
  • Organisch Oplosmiddel (Methanol, Ethanol, (Iso-)Propanol) 400mL
  • Natriumhydroxide oplossing 5% 200mL
  • Zoutzuur 31,45% 200mL
  • Gedestilleerd water
Veiligheid
Zoutzuur en Natriumhydroxide zijn beide corrosief, ze kunnen je huid en ogen ernstig aantasten. Wanneer zoutzuurdampen ingeademd worden kunnen ze schade aanrichten in de longen
Alcoholen zijn ontvlambaar.
Ftaalzuur en ftalaten zijn giftig en corrosief, wanneer kristallen ervan worden ingeademd kunnen ze schade aanrichten in de longen

Inleiding
Ftaalzuur is een organisch dicarbonzuur dat op kamertemperatuur voorkomt als een helderwit kristallijn poeder. Ftaalzuur wordt in de industrie gebruikt als een precursor voor weekmakers voor verschillende plastics waaronder PVC. Deze plastics zijn normaal erg hard, maar wanneer een weekmaker wordt toegevoegd wordt het materiaal flexibel en kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld handschoenen. Zouten en Esters van ftaalzuur worden ftalaten genoemd.

Experiment
Begin met het opknippen van 50 gram PVC-handschoenen en doe deze in een rondbodemkolf van 1L al hangend in een waterbad. Giet nu in de rondbodemkolf 400mL van je oplosmiddel, ikzelf heb ethanol gebruikt. Plaats een koeler boven op de rondbodemkolf en laat er water doorheen stromen. Reflux het mengsel van handschoen en oplosmiddel voor minstens 1 uur. Je zult merken dat de stukjes handschoen steeds minder transparant worden en ook minder flexibel. Na de reflux haal je alle deeltjes hard geworden handschoenen er uit. Kook de alcohol tot de helft van het volume, dus ongeveer tot 200mL. Pas goed op want ik merkte dat er dampen vanaf kunnen komen die zwaarder zijn dan lucht. Giet er 200mL 5% natriuhydroxideoplossing bij. Verwarm de nu troebele vloeistof lichtjes voor ongeveer een half uur, je zult zien dat er al gauw na een tijdje er 2 lagen ontstaan. De bovenste laag bevat 2-Ethylhexanol en de onderste laag bevat Dinatriumftalaat. Decandeer de bovenste laag eraf of gebruik een scheitrechter, de bovenste laag hoef je niet te gebruiken de onderste laag wel. Nu doe je bij de onderste laag die je hebt bewaard 200mL geconcentreerd zoutzuur. Onmiddellijk zou er de vloeistof weer troebel worden. Laat de stof die is ontstaan staan bezinken voor ongeveer 10 minuten. Na 10 minuten decandeer je de vloeistof er vanaf. Droog de witte stof en je hebt ftaalzuur. Ik heb de stof zelf een keer gewassen met ijskoud gedestilleerd water om er zeker van te zijn dat er geen Natriumhydroxide, Natriumchloride of zoutzuur nog in het product zat.

Discussie
Ik had zelf eerst de suspensie van Ftaalzuur en alcohol gefiltreerd maar dat hielp niet, de koffiefilter is namelijk te grof en de kristallen waren heel klein.

Discussieonderwerp

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest