Experimenten schrijven

Alleen uitgevoerde en volledig uitgewerkte experimenten mogen hier geplaatst worden. Voor de discussies over de betreffende experimenten, zie "Discussies over experimenten".
Forum rules
Voordat je een experiment plaatst, lees dan de regels voor dit forum.
Locked
User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1990
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Experimenten schrijven

Post by Wouter » 17 Jun 2009, 15:26

Om de experimenten voor iedereen duidelijk te houden zijn er tegenwoordig richtlijnen om deze te schrijven. Ook op dit forum gelden deze regels. Hiermee help je niet alleen de leesbaarheid van je experiment, maar zo zorg je er ook voor dat je geen belangrijke punten vergeet.

Regels
- Uiteraard de standaardregels van het forum, dus geen explosieven, drugs etc. etc.
- De voertaal van het forum (en dus de experimenten) is Nederlands.
- Gelieve te letten op de spelling
- Het experiment moet daadwerkelijk uitgevoerd zijn, met goede resultaten. Vraagtekens bij je experiment mag uiteraard wel.
- Het is niet toegestaan je onderwerp te gebruiken om de resultaten te bespreken, hiervoor maak je een nieuw onderwerp aan (zie "Bespreken van experimenten").
- Dubbele experimenten zijn wel toegestaan, al kan je je resultaten natuurlijk ook in het reeds bestaande (bespreek)onderwerp bespreken.

Additionele regels
- Foto's zijn niet verplicht, maar een (goede) afbeelding kan meer dan 1000 woorden zeggen.
- Gebruikte foto's zijn liever niet groter dan 300 kB per stuk.
- Omschrijf je foto's goed met een ondertekst!



Bespreken van experimenten
Wanneer er een onderwerp wordt geopend in Uitgevoerde Experimenten, open dan ook ALTIJD een onderwerp in Discussies Over Experimenten. Plaats ook een link in beide onderwerpen naar elkaar. Gebruik ook voor beide dezelfde titel.



Experimenten schrijven
Zoals vermeld is het nodig dat je experiment reeds is uitgevoerd. Als je nog in de ontwikkelfase zit, dan kan je je vragen of opmerkingen kwijt in de daarvoor bedoelde forums. Gebruik de Nederlandse taal goed en duidelijk en pas je woordkeuze aan op het publiek van je experiment. Bijvoorbeeld: een reactie van azijn met zuiveringszout een andere woordkeuze nodig hebben dan de synthese van alizarine.
Aangeraden is om je experiment buiten je browser te schrijven. Zo voorkom je dat al je geschreven werk per ongeluk door een muisklik verdwijnt.
Bij het gebruik van afkortingen, vermeld altijd waar de afkorting op slaat, minimaal één keer. Desnoods in een aparte lijst.
Plaats je bericht pas als deze klaar is.

Verplichte onderdelen van je experiment
Titel .. Een duidelijke titel die je experiment goed omschrijft. Dus niet "Reactie" of "Vreemd effect", liever "Reactie van stof 1 met stof 2", "Synthese van stof" of "Eigenschappen van stof". Zorg er voor dat de titel niet te lang is, maar toch een zeer goede omschrijving van je experiment.
Inleiding .. In de inleiding staat een korte uitleg over wat je hebt gedaan in je experiment en wat je doel was. Een soort trailer om je experiment mee te kunnen promoten.
Moeilijkheid .. Een beoordeling van je experiment op basis van de moeilijkheid. Afhankelijk van wat er voor nodig is om het experiment tot een goed einde te brengen, kan dit worden beoordeeld.
Deelgebied .. Het gebied van de chemie waar het experiment onder valt, bijvoorbeeld "Organisch"
Tijdsbestek .. De duur van het experiment.
Materiaal/Chemicaliën .. Alle (bijzondere) benodigdheden voor het experiment.
Veiligheid .. Hoe er met de chemicaliën moet worden omgegaan en de nodige gevaren juist aangegeven.
Experimenteel .. Alle stappen van je experiment, vergezeld van de eventuele foto's. In chronologische volgorde en duidelijk omschreven (hoeveelheden, tijden etc.)
Conclusie/Discussie .. Wat heb je bereikt? Wat is je product? Opbrengsten? Tevens vragen stellen bij je experiment of onduidelijke punten aan het licht brengen. Tevens eventuele verbeteringen voor de toekomst toevoegen. Ook bronnen worden hier in de discussie vermeld.

Je moet de volgende code gebruiken:

Code: Select all

[b]Deelgebied[/b]
Deelgebied binnen de chemie, bijvoorbeeld anorganisch.

[b]Moeilijkheid[/b]
Waardering van de moeilijkheid (schaal 1 tot 10). Veiligheid en voorzieningen in achting genomen.

[b]Tijdsbestek[/b]
Tijdsbestek van het experiment.

[b]Chemicaliën[/b]
[list]
[*]Stof 1
[*]Stof 2
[/list]

[b]Veiligheid[/b]
Geef een indicatie van de veiligheid.

[b]Inleiding[/b]
Inleiding

[b]Experiment[/b]
Experimentbeschrijving (Conclusie verwerken mag)

[b]Discussie[/b]
Conclusie/Discussie

[url=http://amateurchemie.nl/viewtopic.php?f=21&t=topicid]Discussieonderwerp[/url]
Voor juist gebruik van dit "protocol", zie bijvoorbeeld dit onderwerp


Discussieonderwerp
In het discussieonderwerp hoef je in principe niets te plaatsen. Hier zullen mensen commentaar op je werk leveren en vragen stellen op (elkaars of jouw) vragen. De auteur van het experiment wordt geacht feedback te leveren bij vragen over de uitvoering van het experiment. Voor het beantwoorden van je vragen zou je je conclusie/discussie nog kunnen herhalen in je startpost, al is dit natuurlijk niet nodig.


Vergeet niet je discussieonderwerp te plaatsen in je experimentenonderwerp en vice versa.

Waarderen van experimenten
Omdat er op het forum nog geen mogelijkheid is tot het waarderen van een onderwerp, kan dit helaas niet. Zodra mogelijk zal dit worden geïnstalleerd.


Mis je iets? Stuur persoonlijk bericht


Last bumped by Wouter on 17 Jun 2009, 15:26.
Organisch chemicus

Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests