Thermolyse van goudzwavel.

Alleen uitgevoerde en volledig uitgewerkte experimenten mogen hier geplaatst worden. Voor de discussies over de betreffende experimenten, zie "Discussies over experimenten".
Forum rules
Voordat je een experiment plaatst, lees dan de regels voor dit forum.
Post Reply
User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Thermolyse van goudzwavel.

Post by Zoetepasweiden » 28 Feb 2011, 21:20

Titel:
Thermolyse van goudzwavel (Sb2S5).

Inleiding:
Als het element antimoon met zwavel reageert, ontstaat er meestal antimoontrisulfide, Sb2S3. Dit is een zwart poeder dat in chemisch opzicht behoorlijk stabiel is (ofschoon het wel kan branden). Er kan onder bepaalde (ik weet niet welke) omstandigheden echter ook antimoonpentasulfide ontstaan, deze stof heeft een oranje kleur met een goudkleurige weerschijn. De stof wordt daarom ook wel goudzwavel genoemd. Goudzwavel stinkt behoorlijk, antimoontrisulfide is geurloos.

Moeilijkheidsgraad:
Gemakkelijk uit te voeren indien je over de juiste middelen beschikt.

Deelgebied:
Anorganische chemie.

Tijdsbestek:
In enkele minuten uit te voeren.

Benodigdheden:
- Zuurkast met afzuigventilator;
- Vuurvaste reageerbuis;
- Bunsenbrander + toebehoren;
- Lucifers;
- Statief + moffel + klem;
- Antimoonpentasulfide, een theelepeltje volstaat.

Veiligheid:
Deze proef dient in een zuurkast te worden uitgevoerd. Bij deze proef komen S (g) en mogelijk ook SO2 (g) vrij, afzuiging aanzetten dus!

Werkwijze:
In een diagonaal vastgeklemde buis wordt een theelepeltje goudzwavel gedaan, hierna wordt de onderkant van de buis met een kleurloze vlam verhit. Spoedig zal het goudzwavel van oranje naar zwart verkleuren en zal zich aan de bovenkant van de buis een geel aanslag vormen.

Filmpje:

Youtube


Uitleg: (gekopieerd van YouTube):
Zoetepasweiden | 5 feb 2010 |

ATTENTIE: Bij deze proef komt zwaveldamp vrij. Alléén in de zuurkast uit te voeren dus (afzuigventilator aanzetten)!!!

Als de stof antimoon met zwavel reageert, kunnen er twee verbindingen ontstaan. Meestal ontstaat er antimoontrisulfide, Sb2S3. Deze stof is zwart van kleur.

Onder bepaalde omstandigheden kan ook antimoonpentasulfide ontstaan. Een andere naam voor antimoonpentasulfide is goudzwavel. Formule: Sb2S5. Deze stof is feloranje van kleur en heeft vaak een metaalachtige, goudkleurige weerschijn (vandaar de triviale naam "goudzwavel"). Antimoonpentasulfide is echter niet zo stabiel als antimoontrisulfide en verspreidt een onaangename geur.

In dit filmpje wordt in een vuurvaste buis wat antimoonpentasulfide gedaan. Dit antimoonpentasulfide wordt gedurende korte tijd sterk verhit (NIET verbrand!). De oranje kleur verdwijnt al snel en aan de bovenkant van de buis ontstaat een geel aanslag.

Wat gebeurt er nu precies?
Goudzwavel is niet erg stabiel. Bij verhitting ontleedt het in antimoontrisulfide (een grijze, vaste stof met de formule Sb2S3) en zwavel. Door de hoge temperatuur in de buis verdampt het zwavel meteen. Aan de (koelere) bovenkant van de buis rijpt het. Die gele stof aan de bovenkant van de buis is dus vast zwavel.

Reactievergelijking:
Sb2S5 (s) wordt (onder invloed van verhitting) Sb2S3 (s) + 2S (g, later s).

Antimoontrisulfide was vroeger erg populair bij de dames: het was de belangrijkste grondstof voor oogschaduw. Tegenwoordig mogen cosmeticaproducten geen antimoonverbindingen meer bevatten.

O ja, sommige mensen denken dat je, als je maar lang genoeg doorverhit, ook het antimoontrisulfide nog kunt ontleden in antimoon en zwavel. Dit is echter niet het geval, het is dus niet mogelijk om op deze manier zuiver antimoon te verkrijgen.

Reacties, aanvullingen of verbeteringen? Plaats ze alhier:
http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.php?f=21&t=676.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest