De vuurvliegjes in de bolkolf

Alleen uitgevoerde en volledig uitgewerkte experimenten mogen hier geplaatst worden. Voor de discussies over de betreffende experimenten, zie "Discussies over experimenten".
Forum rules
Voordat je een experiment plaatst, lees dan de regels voor dit forum.
Post Reply
User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

De vuurvliegjes in de bolkolf

Post by Zoetepasweiden » 20 Feb 2012, 21:27

Titel:
De vuurvliegjes in de bolkolf (ook wel "vuurvliegjesproef") genoemd.

Inleiding:
Klassieke, doch in onbruik geraakte proef waarin de reactie tussen verhit chroom(III)oxide en ammoniakgas centraal staat.

Moeilijkheidsgraad:
Mits de juiste voorbereidingen getroffen zijn, is de proef gemakkelijk uit te voeren.

Deelgebied:
Anorganische chemie.

Tijdsbestek:
Enkele minuten.

Benodigde materialen:
Zuurkast, vuurvaste bolkolf, gloeilepel (een fosforlepel voldoet prima), bunsenbrander + toebehoren en een horlogeglas.

Benodigde chemicaliën:
Ammonia (25%) en chroom(III)oxide (Cr2O3). De huishoudammonia uit de rode fles is voor deze proef ongeschikt.

Veiligheid:
- Veiligheidsbril en -jas dragen.
- Werk in de zuurkast en ventileer goed. Dampen niet inhaleren! Werk eventueel buitenshuis.
- Bij deze proef kunnen diverse chroomverbindingen vrijkomen (wellicht ook chroom(VI)-verbindingen welke zeer ongezond zijn, zeker bij inhalatie).
- Reactieproduct dat in de kolf achterblijft voor de zekerheid toch maar behandelen als zware metalen (niet "zomaar"door de gootsteen spoelen dus).
- Zuurkast, vervuild glaswerk en gloeilepel na de proef onverwijld grondig reinigen.

Werkwijze:
Schenk een bodempje geconcentreerde ammonia (25%) in de kolf en sluit die af met een horlogeglas. Wacht enkele minuten. Verhit in de fosforlepel wat chroom(III)oxide , licht het horlogeglas even op en strooi het verhitte chroom(III)oxide in de kolf. Sluit de kolf daarna weer af met het horlogeglas. Een zwerm van "vuurvliegjes" vult de ruimte in de kolf.

Filmpje + uitleg:

Youtube


Geüpload door Zoetepasweiden op 15 feb 2012

ATTENTIE: Deze proef uitsluitend in een zuurkast of buitenshuis uitvoeren. Zet, als er in een zuurkast gewerkt wordt, de afzuiging op vol vermogen aan en reinig de zuurkast grondig na afloop van deze proef. Na het experiment de inhoud van de kolf als chemisch afval afvoeren (zware metalen).

In een vuurvaste reageerkolf bevindt zich een bodempje geconcentreerde ammonia (25%). De huishoudammonia uit de rode fles is voor deze proef ongeschikt, want daaruit ontsnapt te weinig ammoniakgas om de proef te doen slagen. Sluit de kolf af met een horlogeglaasje en wacht een paar minuten.

Verhit in een gloeilepel een kleine hoeveelheid chroom(III)oxide, Cr2O3. Haal het horlogeglaasje van de kolf en strooi het verhitte chroom(III)oxide in de kolf. Sluit de kolf daarna meteen weer af (met het horlogeglaasje). Een zwerm "vuurvliegjes" vult de ruimte in de kolf...

LET OP: Bij deze proef ontstaan diverse ammonium- en chroomverbindingen, mogelijk ook chroom(VI)-verbindingen. Laatstgenoemde stoffen zijn zeer ongezond, met name bij inademing. Ga dus zeker niet met je neus boven de kolf hangen, ventileer goed en maak de zuurkast na afloop grondig schoon (met een sopje of iets dergelijks).

Het reactieproduct dat in de kolf achterblijft, hoort niet thuis in het milieu en dient te worden afgevoerd als chemisch afval (zware metalen).

Deze proef (die ook wel ook wel bekend staat onder de naam "vuurvliegjesproef") is helaas in de vergetelheid geraakt.

Discussie alhier:
http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.php?f=21&t=939.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest