Oxaalzuur in Rabarcello?

Alle discussies over de experimenten in "Uitgevoerde experimenten". Alleen discussies over de experimenten toegestaan.
Post Reply
User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Zoetepasweiden » 31 Oct 2013, 18:58

Discussieer hier over de gelijknamige proef in het experimententopic.
Link: http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.p ... 263#p10263.

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1982
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Wouter » 31 Oct 2013, 23:05

Misschien is het leuk om een dergelijk experiment uit te voeren?
http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_ferrioxalate. (zie preparation)

Carbonaten zullen dit niet doen.



EDIT: Prima likeur, overigens!
Organisch chemicus

Mister Kitchen
Foton
Posts: 2
Joined: 01 Nov 2013, 09:02

Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Mister Kitchen » 01 Nov 2013, 09:07

Hoera!
Wij, Mister Kitchen, zijn de makers van de Rabarcello. Wat mooi dat ons drankje de hogere scheikunde is binnengedropen!
Wij horen graag al je bevindingen. Kan je ons misschien een PB sturen met je contact-gegegevens?
Cheers,
Mister Kitchen

User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Zoetepasweiden » 01 Nov 2013, 09:23

Beste Mister Kitchen,

Allereerst hartelijk bedankt voor uw reactie op mijn berichtje. Zelf ben ik een groot liefhebber van Rabracello, ik heb echter stad en land moeten aflopen om het drankje in mijn collectie te kunnen opnemen. Veel slijterijen kenden het drankje niet en/of konden het niet voor mij bestellen (misschien is dit nu anders, ik schrijf over de situatie zoals die pakweg een half jaar geleden was).

Omdat Rabarcello écht naar rabarber smaakt, heb ik het idee opgevat om met behulp van een zo eenvoudig mogelijk experiment vast te stellen of zich inderdaad oxaalzuur in het drankje bevindt. Oxaalzuur komt van nature in rabarber voor, het zorgt voor de friszure smaak van deze groente.

Wat wilt u precies van mij weten? Is een e-mailadres voldoende of gaat het ook om mijn woonadresgegevens? Met laatstgenoemde gegevens spring ik (hopelijk om begrijpelijke redenen) buitengewoon voorzichtig om.

Vriendelijke groeten,
Zoetepasweiden.

Mister Kitchen
Foton
Posts: 2
Joined: 01 Nov 2013, 09:02

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Mister Kitchen » 01 Nov 2013, 09:41

We zijn hard op weg om overal in Nederland verkrijgbaar te zijn. Op dit kaartje kan je alle verkoopadressen (ook online): http://rabarcello.rabarcello.com/pink.
Wij zijn eigenlijk gewoon benieuwd naar hoe de precieze samenstelling van ons kindje is. Er is namelijk een kilogram rabarber per liter nodig.
Je mailadres zou top zijn. Anders stuur je een mailtje naar rabarcello@misterkitchen.nl

User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Zoetepasweiden » 01 Nov 2013, 14:31

Beste Mister Kitchen,

Ik heb u inmiddels een mailtje gestuurd.

Vriendelijke groeten,
Zoetepasweiden.

User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Zoetepasweiden » 01 Nov 2013, 14:35

Dit lijkt me een heel leuk experiment, Wouter! Ik zal te zijner tijd eens kijken of ik deze proef met het Rabarcello-calciumoxalaat kan uitvoeren.

User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Zoetepasweiden » 03 Nov 2013, 08:27

Uiteraard ga ik ervan uit dat het door mij aan u opgegeven e-mailadres niet voor commerciële doeleinden gebruikt wordt.

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1982
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Wouter » 03 Nov 2013, 15:42

Wellicht is neerslaan tot bariumoxalaat dan een beter alternatief, calciumsulfaat is enigszins oplosbaar.
Organisch chemicus

User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1300
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by woelen » 04 Nov 2013, 13:28

Wil je zeker weten of het neerslag echt oxalaat bevat? Ik zou daartoe het neerslag proberen af te zonderen, bijvoorbeeld laten bezinken, vloeistof afschenken, water toevoegen, weer laten bezinken, vloeistof afschenken enz. tot je een neerslag hebt dat wit is onder een kleurloze heldere vloeistof. Dan nogmaals zo veel mogelijk het water afschenken en dan 25% zoutzuur toevoegen. Als het gaat om carbonaat, dan bruist het, als het gaat om oxalaat, dan lost het (goeddeels) op zonder gasontwikkeling.
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

User avatar
Pyrochemistry
Zwavel
Posts: 547
Joined: 09 Feb 2009, 17:23
Chemistry interests: Organic
Location: Randstedelijk en toch landelijk gelegen.

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Pyrochemistry » 07 Nov 2013, 01:00

Ik vind het idee van je babarcello experiment leuk :)

Alleen is moeilijk om te zeggen of het om oxalaat gaat, er zijn vast ook meer carboxylaten die neerslag vormen na behandeling met calcium. Wellicht dat er na de bereiding van de drank allerlei organische zuren ontstaan. Als je helemaal zou willen bepalen wat in zit, zou je beschikking spectroscopische technieken moeten hebben (NMR, IR, GCMS/LCMS), helaas niet haalbaar voor een amateur.. Je zou met een titratie, de molmassa van je oxalaat monster kunnen bewijzen. Als het verbruik aan titervloeistof (KMnO4, 0,02 M) klopt met de berekende inweeg van je geïsoleerde zout kan je er met grotere zekerheid vanuit gaan dat je oxaalzuur hebt. Je zult dan wel ongeveer 200 mg van het zout moeten kunnen isoleren..
Will it work? You only know after the experiment!

Student (M.Sc) Scheikunde

User avatar
Ragbips
Natrium
Posts: 305
Joined: 07 May 2010, 17:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groningen

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Ragbips » 10 Jan 2015, 20:53

Kan je niet kijken of het makkelijk pyroliseert, met vorming van koolstofdioxide en calcium?


Edit: kan dit bericht misschien naar het discussie topic verplaatst worden? ;)

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1982
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: Oxaalzuur in Rabarcello?

Post by Wouter » 10 Jan 2015, 21:10

Gedaan, inclusief de andere niet-experiment berichten.
Organisch chemicus

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests