Page 1 of 1

De synthese van magnesiumjodide.

Posted: 12 Nov 2010, 13:56
by Zoetepasweiden
Discussieer hier over de proef "De synthese van magnesiumjodide".

Link:
http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.php?f=20&t=625.

Re: De synthese van magnesiumjodide.

Posted: 12 Nov 2010, 14:14
by spidey
Nooit geweten dat deze reactie bestaat. Interessant. Hoe gaat de katalyse in zijn werk? Waarom neem je een overmaat aan magnesium?

Re: De synthese van magnesiumjodide.

Posted: 12 Nov 2010, 15:04
by Zoetepasweiden
Sorry, ik heb bij het vermelden van de massaverhouding jood en magnesium verwisseld. In de proefomschrijving heb ik mijn fout reeds hersteld.

Voor de goede orde:
De massaverhouding magnesium : jood dient ongeveer 1 : 10,5 te bedragen.

Nogmaals mijn excuses!

Re: De synthese van magnesiumjodide.

Posted: 13 Nov 2010, 19:57
by woelen
Deze proef heb ik jaren geleden ook eens gedaan op een iets andere manier. Ik gebruikte toen een glasstaafje met een kleine druppel water er aan. Door met deze een Mg/I2 mengsel aan te raken krijg je een felle reactie. Het is alsof het glasstaafje een soort toverstaf is waarmee de mix wordt ontstoken.

http://woelen.homescience.net/science/c ... index.html.

Het blijft een erg leuk proefje. Het kan ook worden uitgevoerd met aluminiumpoeder en jood en ook met zinkpoeder en jood.

Re: De synthese van magnesiumjodide.

Posted: 15 Nov 2010, 19:34
by Pyrochemistry
Een leuke proef is dit, ik heb hem ook wel eens gedaan met heel fijn aluminium (german dark).

Maar dit vindt ik eigenlijk als ik eerlijk ben niet echt een synthese, er is geen duidelijke stof gewonnen in de proef, het magnesiumjodide ontstaat, maar de proef dient er niet voor om magnesiumjodide te maken als uiteindelijk eindproduct, het gaat meer om de reactie omdat deze spectaculair is. Bij een synthese draait het om de opbrengst van de stof die is ontstaan en kan deze ook uiteindelijk kwantitatief en kwalitatief aangetoond worden. Vandaar dat ik de titel van de proef niet echt gepast vindt..

Re: De synthese van magnesiumjodide.

Posted: 15 Nov 2010, 22:51
by woelen
Formeel gezien is de titel wel correct. Er wordt MgI2 gesenthetiseerd vanuit Mg en I2. Echter in de praktijk denkt een ieder bij 'synthese' aan zowel het maken van een stof als het isoleren er van (zoals ik bijv. KClO3 en CsClO3 heb gemaakt en geisoleerd in mijn electrolyse opstelling). Dus, ik ben het eigenlijk wel eens met Pyrochemistry, maar formeel gezien is de titel wel correct. Om toch aan ieders verwachting tegemoet te komen zou ik de proef hernoemen tot zoiets als 'Spectaculaire reactie tussen jood en magnesium'.

Re: De synthese van magnesiumjodide.

Posted: 16 Nov 2010, 23:28
by Pyrochemistry
Formeel gezien is de titel wel correct. Er wordt MgI2 gesenthetiseerd vanuit Mg en I2.
Als je het op die manier bekijkt is in principe elke reactie een synthese, er zijn namelijk altijd één of meer reagentia waarmee nieuwe chemische bindingen worden gemaakt en verbroken welke dan weer nieuwe stoffen vormen..

Practisch gezien zou de titel "spectaculaire reactie met magnesium en jood" inderdaad daarom veel gepaster zijn..

Maar goed nu posten over de proef zelf, het is namelijk een leuk proefje ;)