Gezocht ivm cyanotype

Bij het zoeken naar specifieke chemicaliën kan het soms erg moeilijk worden om een goede bron te vinden. Mensen kunnen je in dit forum helpen de juiste bronnen te vinden of je een aanbieding doen.
Luke
Elektron
Posts: 7
Joined: 11 Aug 2010, 23:05

Gezocht ivm cyanotype

Post by Luke » 11 Aug 2010, 23:18

Ik ben een docent tekenen en fotografie amateur uit het zuiden van het land.
Komend schooljaar ga ik een periode fotografie geven.
Een collega uit Engeland wees me op Cyanotype, een proces waarmee op simpele wijze afdrukken verkregen kunnen worden.
Graag wil ik hier mee experimenteren voordat het nieuwe schooljaar begint zodat ik kan beslissen of ik dit proces in het programma opneem.

http://www.alternativephotography.com/w ... ic-process.

Mijn school is op moment gesloten ivm zomervakantie, anders had ik de collega's van scheikunde om raad gevraagd.
Dus ben ik via google op dit forum terecht gekomen.

Ik zoek de volgende twee stoffen:
- Potassium ferricyanide, 100 gram
- Ferric ammonium citrate (groen), 40 gram

Ik hoop dat 1 of meerdere van jullie me hiermee kunnen helpen of me kunnen vertellen waar ik deze stoffen kan kopen.

User avatar
Ragbips
Natrium
Posts: 305
Joined: 07 May 2010, 17:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groningen

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by Ragbips » 12 Aug 2010, 03:55

Voor dat eerste, potassium ferricyanide moet je bloedloogzout hebben lijkt mij. Nu weet ik alleen niet of dit ijzer (III) of Ijzer (II) hexacyanide is. Was iets met ferri- en ferro-, net als met cupri- en cupro-

User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1300
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by woelen » 12 Aug 2010, 08:43

Je moet rood bloedloogzout hebben, kalium hexacyanoferraat(III), in het Engels potassium ferricyanide (dus geen ferrocyanide).

Ferric ammonium citrate (groen) is ijzer ammonium citraat. Dit proces gaat trouwens nog beter met ferric ammonium oxalate. De laatste geeft diepere blauwkleuring en heeft betere belichtingseigenschappen. Het oxalaat is wel wat giftig (als je veel oxalaat binnen krijgt kan dat leiden tot nierstenen, dat is de reden waarom je ook niet te veel rabarber mag eten), maar als je werkt met jong volwassenen, dan lijkt me die ietwat giftige eigenschap van oxalaat geen probleem.

Alle benodigde stoffen kun je hier bestellen: http://www.artcraftchemicals.com.

Bij dit bedrijf heb ik zelf ook vele interessante stoffen besteld. Je moet via de contact form gewoon even een berichtje sturen en aangeven dat je in Nederland woont.

Het cyanotypie proces kun je nog iets beter maken door toevoegen van een heel klein beetje ammoniumdichromaat of kaliumdichromaat aan je oplossing. Dit verhoogt het contrast en geeft betere wit-vlakken. Houd er echter wel rekening mee dat dichromaten wel heel erg giftig zijn. Bij inademing van stof werken dichromaten nl. als sterke carcinogenen. Dus, als je dit doet moet je mensen beslist niet met de droge stof laten werken, maar alleen met oplossingen. Je moet ook maar heel weinig gebruiken (minder dan 1% van de hoeveelheid rood bloedloogzout en ijzer ammonium citraat of -oxalaat).
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

Luke
Elektron
Posts: 7
Joined: 11 Aug 2010, 23:05

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by Luke » 12 Aug 2010, 10:00

Mag ik jullie beiden hartelijk danken voor de snelle reactie!
Hier ga ik zeker wat aan hebben.

Ik ga de stoffen bestellen en zal jullie op de hoogte houden van het resultaat.

User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by Z4x » 12 Aug 2010, 14:20

Beetje offtopic, maar is ijzer ammonium citraat ook zelf te maken? Is het ook makkelijk te kristalliseren?
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1300
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by woelen » 12 Aug 2010, 16:18

Chemisch gezien is ijzer ammonium citraat niet echt een duidelijke entiteit. Er is een hele range van stoffen die voldoen aan deze naam, varierend in kleur van gifgroen tot oranjebruin. De formule van ijzer ammonium citraat is dus ook niet eenvoudig te geven. De groene varianten hebben relatief weinig vrij NH3 en meer NH4(+) en de bruine varianten hebben relatief iets meer NH3. De naam "ijzer ammonium citraat" is ook niet echt een goede beschrijving voor deze stof, want er zit ook NH3 in en dat vind je niet terug in de naam.

Met oxaalzuur krijg je wel een wel-bepaalde stof, die eenduidig kan worden beschreven met een formule. Deze stof wordt ijzer ammonium oxalaat genoemd, maar beter is het om deze stof ammonium trisoxalatoferraat(III) te noemen. De formule is (NH4)3[Fe(C2O4)3]. Het ion [Fe(C2O4)3](3-) is een gifgroen gekleurd ion en de stof (NH4)3[Fe(C2O4)3] kristalliseert perfect uit en kan worden gemaakt door ijzer(III) hydroxide, ammonia en oxaalzuur in ongeveer de juiste verhoudingen bij elkaar te voegen. Bij langzaam indampen kristalliseert deze stof dan uit. Als je pakweg 70% hebt uitgekristalliseerd dan doe je de rest van de vloeistof weg, want daarin worden de verhoudingen steeds schever. Helaas kan dit niet met citroenzuur. Met citroenzuur kun je dus zo'n "ijzer ammonium citraat" maken, door een ongeveer juiste verhouding van citroenzuur, ijzer(III) hydroxide en ammonia bij elkaar te voegen en dan gewoon helemaal indampen. De verhouding van de gebruikte stoffen bepaalt dan de preciese samenstelling van het "ijzer ammonium citraat".

Hier zie je al dat er variabele formules worden gebruikt:

http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/F0930.htm.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium_ferric_citrate.

De ene heeft het over iets met NH4(+) en de andere met NH3. Zowel de bruine als groene kleur worden genoemd.

Je zou dus iets van deze stof kunnen proberen zelf te maken, maar verwacht geen kristallen, je krijgt een amorfe massa, welke je tot een poeder kunt malen. Bovendien zijn deze stoffen erg vochtgevoelig (ze vervloeien) en ze zijn schimmelgevoelig. Binnen no-time heb je schimmel op je "ijzer ammonium citraat". Dat is nog een reden om te gaan voor het oxalaat in fotografische toepassingen. Daar heb je geen last van schimmelvorming. Zoek maar eens op "ferric ammonium citrate mold". Als je werkt met oplossingen van deze stof die je bewaart of lang hebt staan, zoals bij indampen, dan moet je een kleine hoeveelheid van een schimmelonderdrukker toevoegen.


-----------------

Probeer eens wat uit met oxaalzuur. Daarmee kun je goed kristalliserende complexen maken, veel beter dan met citroenzuur. Dit zuur kun je ook gemakkelijk kopen, bijv. via eBay of bij de Spaanse Vlieg in Groningen. Industrieel wordt het gewonnen uit zuring en/of rabarber. Beide zijn planten met veel oxaalzuur (om die reden mag je niet te veel en te vaak van deze planten eten, omdat het nierstenen kan veroorzaken). Misschien kun je het halen uit die planten. Sommige zuringplanten schijnen bijna 1% oxaalzuur te bevatten.
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

spidey
Kobalt
Posts: 1367
Joined: 16 Jan 2009, 23:58
Chemistry interests: Inorganic
Location: Amsterdam

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by spidey » 16 Aug 2010, 12:32

Interessant om te lezen dat oxaalzuur gewoon uit planten wordt gewonnen. In noord Nederland groeit zuring best veel en gemakkelijk, maar ik heb nog nooit een zuringplantage gezien.

Op sciencemadness is er een topic waarin men zich de vraag stelt hoe je, als je in de prehistorie zou leven, chemie zou kunnen bedrijven. Anders gezegd: hoe je uit natuurlijke producten (ertsen, planten) zuivere scheikundige stoffen zou kunnen maken. Dit zou daar dus ook in passen.

cmug
Foton
Posts: 2
Joined: 18 Aug 2010, 22:14

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by cmug » 18 Aug 2010, 22:35

Ik heb zelf een klein beetje gexperimenteerd met blauwdruk. Mijn collega een docent tekenen/techniek/handvaardigheid was er echter 'de specialist' in. Voor de chemicalieeen kwam hij bij mij (ik was toen TOA). Het zijn geen overdreven dure chemiecalieeen mits je niet bij vage firma's ver weg besteld. De gewone "Aldi' van de school chemie Interchema heeft het m.i gewoon. Je hebt nodig Rood bloedloogzout (kaliumhexacyanoferraat (III) dit is een veel voorkomend zout en zeer waarschijnlijk heeft de TOA scheikunde dit standaard in de kast staan.
Daarnaast heb je ammoniumijzercitraat (groen) nodig. Recepten vindt je wel ergens.
Er is heel veel op het web te vinden zoek zelf maar. Deze duitse site is erg informatief bijv.
http://www.edeldruck.org/index.php?opti ... &Itemid=37.

Een leuk boek dat ik heb is 'Handbook monochrome (T. Worobiec & R. Spence ). Zoek die een op in de bibliotheek.
Je hebt i.i.g veel licht nodig (in volle zon gauw 10 tal minuten, bij bewolkt weer eerder in uren denken). Zorg voor een goede relatie met de TOA scheikunde, dan heb je een goede bron voor chemie. Je hebt maar weinig nodig dus erg duur is het niet. Denk wel even aan de veiligheid bij het werken met chemie. Opbrengen met een glasstaaf (Rod) werkt goed. Belichten met glasloos fotolijstje (of antiek afdruk raam).
Ik zou zeggen succes er mee !

Luke
Elektron
Posts: 7
Joined: 11 Aug 2010, 23:05

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by Luke » 23 Aug 2010, 19:05

Hallo,

Hier ben ik weer om even te laten weten dat de 1e experimenten goed gelukt zijn. :-)
Image
Cyanotype... by LukeDaDuke, on Flickr

cmug
Foton
Posts: 2
Joined: 18 Aug 2010, 22:14

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by cmug » 23 Aug 2010, 19:22

Complimenten !
Vraagje wat heb je gebruikt als negatief ? (normale camera's geven meestal negatieven tot 6x6 cm)
Jouw afdruk ziet er uit als ongeveer A4 formaat.
Belichting met daglicht of een kunstlicht bron ?

Luke
Elektron
Posts: 7
Joined: 11 Aug 2010, 23:05

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by Luke » 23 Aug 2010, 23:13

Ik heb een sheet door de laserprinter gehaald.
Werkt perfect, al zie je wel de strepen van de printer.

En de belichting is met daglicht.
Vandaag 45 minuten omdat het erg bewolkt was.
In direct zonlicht zou het een paar minuten moeten duren.

User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1300
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by woelen » 24 Aug 2010, 18:53

Dit ziet er goed ontwikkeld uit, de witte kleuren zijn echt wit, goed contrast. Heb je dit nu gedaan met het citraat of met het oxalaat?
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

Luke
Elektron
Posts: 7
Joined: 11 Aug 2010, 23:05

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by Luke » 24 Aug 2010, 19:24

Het citraat.
Ik ga dit straks met kinderen van 13 en 14 jaar doen.
Dan kies ik de minst giftige optie. ;-)

User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1300
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by woelen » 25 Aug 2010, 13:48

Je hebt gelijk met het gebruik van citraat. Ik had niet verwacht dat je dit met 13- en 14-jarigen zou doen, ik zat eerder te denken aan jong-volwassenen, zo rond de 20.

Ik neem aan dat het hier om een middelbare school gaat? Wel heel leuk dat je dit doet met de leerlingen, echt eens een keer iets heel anders.
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

Luke
Elektron
Posts: 7
Joined: 11 Aug 2010, 23:05

Re: Gezocht ivm cyanotype

Post by Luke » 27 Aug 2010, 20:40

Middelbare school idd... en ik behandel al het papier. Leerlingen komen niet met de vloeibare chemicalien in contact.
Het afspoelen zullen ze zelf moeten doen, maar daar heb ik rubber handschoenen voor aangeschaft.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest