Ve-tsin (natriumglutaminaat)

Alles over kristallen en de wetenschappen daaromheen.
Post Reply
User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Ve-tsin (natriumglutaminaat)

Post by Zoetepasweiden » 15 Nov 2011, 12:26

Ve-tsin is een smaakversterker die veel in (oosterse) gerechten toegepast wordt, de stof heeft een heel karakteristieke smaak. Ve-tsin is het natriumzout van glutaminezuur, de scheikundige naam van dit zout luidt dan ook natriumglutam(in)aat. Verhoudingsformule:NaC5H8O4N.

Ve-tsin is ook onder de naam mononatriumglutam(in)aat bekend. Eigenlijk heel vreemd, want bij zouten gebruik je toch geen numerieke voorvoegsels? Ve-tsin is zeer goed oplosbaar in water, het langzaam laten uitkristalliseren van een oplossing van ve-tsin resulteert in fraaie kristallen die wel wat op vulkanen-met-kraterpijpen lijken. Zie foto:

Fuzzwood
Koolstof
Posts: 131
Joined: 27 Jan 2009, 13:56

Re: Ve-tsin (NaC5H8O4N)

Post by Fuzzwood » 15 Nov 2011, 16:39

Glutaminezuur is dan ook een dizuur, een lichaamseigen aminozuur zelfs. En dat voorvoegsel gebruik je wel zeker, hoe wil je anders het verschil aangeven tussen NaH2PO4 en Na2HPO4?

User avatar
Z4x
Gallium
Posts: 1599
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: Ve-tsin (NaC5H8O4N)

Post by Z4x » 19 Nov 2011, 16:54

Wat een aparte kristalgroei. Heb je hier ook een verklaring voor? Misschien vanwege de molecuulstructuur? :)
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest