Page 1 of 1

Piperine extractie

Posted: 29 Dec 2011, 15:58
by Reap
spidey wrote:Volgens mij geen verkeerde proef. Ik waardeer het in elk geval om dingen met huis-, tuin- en keukenmiddelen te maken.
Zie ook op het Duitse forum. En even verderop, lijkt op wat jij heb gekregen :)
Ik zag die foto in de 2e link van spidey. En ik dacht lijkt me wel vet als ik dat ook kan.

Zou dat spul te extraheren zijn uit zwarte peper met ethanol, thinner of aceton?

Ik heb dus onzuivere ethanol. Thinner lijkt chemisch gezien wel goed op benzeen denk ik. Dus dat zou mijn keuze om te testen zijn.

Wiki quotes:
"Piperine is commercially available. If desired, it may be extracted from black pepper using dichloromethane" (dit goedje heb ik niet)

"Goed oplosbaar in:
ethanol, chloroform, diƫthylether, benzeen, azijnzuur, pyridine

Slecht oplosbaar in:
water, petroleumether"

Re: Peperine extractie

Posted: 29 Dec 2011, 17:57
by pact
De extractie zou ook goed moeten gaan met "Ethylacetaat"

Hopenlijk ga ik zaterdag de extractie uitvoeren

Vriendelijke groet Piet

Re: Peperine extractie

Posted: 29 Dec 2011, 18:48
by Reap
ethyl acetaat, ethyl ethanoaat. :'(
Naamgeving BAH. Anorganische chemie ftw. :D

Mjah dat kan ik wel maken, heb ik volgensmij al eerder gedaan. Kwam een rare chemische perengeur bij vrij.
spiritus + azijn + paar druppels H2SO4.

volgensmij wel lastig om te scheiden van het H2SO4 denk ik dan. Ik zou het destilleren rond de 80C en een overmaat azijn gebruiken. Heb ik alleen de apparatuur niet voor.

Re: Peperine extractie

Posted: 29 Dec 2011, 20:21
by pact
ik wil eerst de beschrijving van woelen volgen om de ethyl acetaat te maken
http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.php?f=9&t=397

en dan daar mee de extractie uit te voeren

Re: Peperine extractie

Posted: 29 Dec 2011, 23:52
by Reap
Met die methode krijg je dus een mengsel van 4 verschillende stoffen:
ethanol + azijnzuur + water + ethyl ethanoaat

C2H5OH + CH3COOH <-> H2O + C4H8O2 (structuurformules werken duidelijk fijner bij organische chemie)

Dus je krijgt gewoon 1 mengsel met al die dingen erin.
Maar om een beetje zuiver te extraheren is het toch niet zo handig om er rommel zoals azijnzuur erin te hebben? (of H2SO4)

Re: Peperine extractie

Posted: 30 Dec 2011, 00:43
by Ragbips
Toevallig vorige week nog gedaan, gewoon door Soxhlet extractie van peper met ethanol.
Dit voorschrift gevolgd: http://www.erowid.org/archive/rhodium/c ... perine.pdf.

De synthese echter niet precies opgevolgd, piperonal bleek nogal een probleem te zijn met bestellen vanwege de vraagtekens oproepende structuur van het stofje, dus heb ik de Wittig-Horner met benzaldehyde gedaan ipv piperonal.

Deze extractie in het voorschrift gaf een behoorlijk redelijke opbrengst uit zwarte peperkorrels van de AH :P

Re: Peperine extractie

Posted: 30 Dec 2011, 01:15
by Reap
Oke, ik heb zojuist gewoon 3ml in volume aan peper gemalen met de pepermolen (dus 3ml peper stukjes).
Hier 50ml 96% ethanol bijgekieperd. Koken voor een aantal min. Afgefiltreerd. En bekerglas in de vriezer.

Leuke link btw.

Re: Piperine extractie

Posted: 06 Feb 2012, 16:20
by Ragbips
3mL in 50mL EtOH lijkt me een beetje weinig. Ik heb uit 25 gram peper in 50mL EtOH ongeveer 1,2 gram verkregen met een Soxhlet.
Met zo weinig peper en zonder Soxhlet denk ik niet dat je noemenswaardig veel piperine hebt gekregen, toch?

Re: Piperine extractie

Posted: 07 Feb 2012, 14:52
by Reap
Nee, was een beetje min of meer mislukt denk ik. Beetje een rommeltje geworden.
Ik vond de gemengde geur van ethanol en peper opzich wel wat hebben. :D

De ethanol oplossing was geel gekleurd, maar verder niks mee getest.