Blauw oplichtend schuim

Alleen uitgevoerde en volledig uitgewerkte experimenten mogen hier geplaatst worden. Voor de discussies over de betreffende experimenten, zie "Discussies over experimenten".
Forum rules
Voordat je een experiment plaatst, lees dan de regels voor dit forum.
Post Reply
User avatar
Zoetepasweiden
Stikstof
Posts: 163
Joined: 11 May 2010, 19:52
Chemistry interests: Overall
Location: Groningen
Contact:

Blauw oplichtend schuim

Post by Zoetepasweiden » 23 Jun 2010, 10:04

Titel:
Blauw oplichtend schuim.

Inleiding:
Bij exotherme reacties komt altijd energie vrij, meestal in de vorm van warmte. Er zijn echter ook reacties denkbaar waarin (een deel van) de energie in de vorm van licht vrijkomt. Dit wordt chemoluminescentie genoemd. In deze proef wordt de stof luminol geoxideerd, tijdens dit proces komt (kortstondig) blauw licht vrij.

Moeilijkheidsgraad:
Deze proef is gemakkelijk uit te voeren, mits men over de benodigde chemicaliën beschikt.

Tijdsbestek:
Inclusief het maken van de oplossingen: ca 15 minuten.

Benodigdheden:
- Hoog cilinderglas (hoeft geen vuurvast exemplaar te zijn);
- Enkele bekerglazen;
- Maatcilinder 50ml;
- Oplossing van natronloog (0,1M);
- Glorix;
- Oplossing van waterstofperoxide (6%);
- Een spatelpuntje luminol (C8 H7 N3 O2).

Veiligheid:
- Er kan wat chloorgas vrijkomen, deze proef kan daarom het beste in een zuurkast (of buitenshuis) worden uitgevoerd.
- Waarschijnlijk heb je 30% H2O2 nodig om de 6%-oplossing te maken (6% H2O2 wordt bij mijn weten niet verkocht). De oplossing van 6% is redelijk veilig te gebruiken, de oplossing van 30% is sterk corrosief. Waterstofperoxide kan onder invloed van licht en/of warmte ontleden in water en zuurstof. Om het aldus ontstane zuurstofgas te laten ontsnappen is het raadzaam om de fles rechtstandig op een koele plaats te bewaren en na gebruik de dop niet geheel vast te draaien.
- Luminol is niet gezond (Xn).


Uitvoering:
In een hoog cilinderglas wordt een oplossing van luminol in 0,1M natronloog geschonken. Daarna wordt er 50 ml waterstofperoxide-oplossing (6%) aan het geheel toegevoegd. Deze chemicaliën moeten even de tijd krijgen om op elkaar in te werken. Luminol lost niet op in water, maar wel in een basisch milieu (zoals natronloog). Het mengsel is gebruiksklaar als er aan de wand van het cilinderglas kleine (zuurstof)belletjes zichtbaar zijn.

Ondertussen wordt in een bekerglas wat Glorix vermengd met water. Behalve natriumhypochloriet (het werkzame bestanddeel van bleekwater) bevat Glorix ook veel zeep. En da's mooi, want hierdoor gaat de boel flink schuimen.

Het verdunde bleekwater wordt nu van enige hoogte in het cilinderglas gegoten, hierdoor ontstaat lekker veel schuim. Het waterstofperoxide zorgt tijdens de ontstane reactie voor veel zuurstof, in combinatie met zeep zorgt dat voor nóg meer schuim. Af en toe licht het schuim blauw op, dit komt doordat het luminol tijdens zijn reactie met zuurstof een zwak blauwachtig licht afgeeft. Waterstofperoxide alleen is niet sterk genoeg om deze reactie op gang te brengen, in combinatie met bleekwater lukt dat wél.

Bij deze reactie kan ook wat chloorgas vrijkomen, goed ventileren dus (zuurkast)!

Als luminol reageert met zuurstof, komt er energie in de vorm van blauw licht vrij. Dit verschijnsel wordt chemoluminescentie genoemd.


Filmpje:

Youtube


Discussietopic:
http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.php?f=21&t=526.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests