IJzer(II)sulfaat

Alles over kristallen en de wetenschappen daaromheen.
Post Reply
User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

IJzer(II)sulfaat

Post by Z4x » 12 Sep 2015, 13:10

Ik ben aan het proberen de ijzer(II)sulfaat van de pottenbakker te zuiveren (voor elektrolyse experimenten en mooie kristallen). Een nachtje in mijn semi-snelle verdampopstelling* had het onderstaande resultaat.

Hebben jullie een idee wat dat gele in de kristallen is? Ziet er wel leuk uit, maar het hoort er niet te zitten. :)
Moet ik misschien eerst nog wat metallisch ijzer toevoegen aan de oplossing om alle mogelijk aanwezige ijzer(III) om te zetten naar ijzer(II)?

De foto's zijn wel bewerkt en de groen/blauwe kleur is hierdoor iets sterker dan in werkelijkheid.

*Luchtdicht plastic bakje met naast de oplossing een bak met vochtvreter (calciumchloride) en een computerventilator voor luchtcirculatie. Komende nacht zet ik de ventilator iets minder hard denk ik.

Ook wel cool trouwens dat uit een gele oplossing fris groene/blauwe kristallen komen. :D
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

spidey
Kobalt
Posts: 1368
Joined: 16 Jan 2009, 23:58
Chemistry interests: Inorganic
Location: Amsterdam

Re: IJzer(II)sulfaat

Post by spidey » 13 Sep 2015, 02:10

Dat bruine is vrijwel zeker ijzer(III). Dit is altijd moeizaam met ijzer. Het heeft de neiging om naar ijzer(III) omgezet te worden. Als je ijzerdraad gebruikt, los de buitenlaag dan even op in zoutzuur, zodat je redelijk zuiver ijzer overhoudt. Bouwmarktijzer bevat altijd wat koolstof ter verbetering van de mechanische eigenschappen.

Dat blauwgroen wat je onder laat zien, lijkt op de kleuren die nikkel ook kan aannemen. Nikkel heeft een leuke chemie, maar is wel vervelend giftig (kankerverwekkend).

Probeer ook eens ijzerammoniumaluin. Die oplossing is geelbruin en levert helder violette kristallen met een matige luchtbestendigheid (efflorescentie). De foto's hieronder zijn onder TL licht genomen en kleurgecorrigeerd naar hoe mijn ogen de kleuren waarnemen.
20150912_235304_adj_small.jpg
20150912_235422_adj_small.jpg

User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: IJzer(II)sulfaat

Post by Z4x » 13 Sep 2015, 09:54

Ik had ergens gelezen (helaas bron kwijt) dat zwavelzuur bij je oplossing dit omzetten naar ijzer(III) redelijk kan voorkomen.
Nikkelchemie ontwijk ik nog even omdat ik niet een goed systeem en lab heb om aanraking en leefomgeving besmetting met nikkeloplossingen compleet te voorkomen.
IJzerammoniumaluin lijkt me een goed idee. Ik moet alleen eerst wel wat ammoniumsulfaat kopen of maken. Tips?

Ik had de (vorige) kristallen opnieuw opgelost in water, dit gaf een lichte donker gele oplossing B) , toen heb ik er meerdere druppels 30% zwavelzuur bij gedaan en werd de oplossing bijna doorzichtig met een lichte turquoise tint.

Gister opnieuw de verdampopstelling gedraaid maar met de computer ventilator minder hard. Er is in ongeveer 15 uur tijd aan 6,7 gram ijzer(II)sulfaat (hepta?)hydraat uitgekristalliseerd. Dit is misschien nog te snel voor mooie grote kristallen, maar wel redelijk snel voor zuiveren.
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: IJzer(II)sulfaat

Post by Z4x » 22 Oct 2017, 18:03

Dit staat een beetje los van kristalchemie, maar vraag het toch maar even hier.

Ik had een beetje verzadigde ijzer(II-III)sulfaat mengsel gemengd in een reageerbuis met (80%) fosforzuur en dit geeft een lichtere oplossing met een licht bruin oranje kleur.
Zo ver ik weet is er geen ijzerfosfaat dat goed oplosbaar is in water, ik had geen effect of neerslag verwacht - niet dat het oplost en een andere kleur krijgt.
Is de een soort hybride-zout? Er liggen nu ook een boel kleine (doorzichtige) kristallen op de bodem.
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: IJzer(II)sulfaat

Post by Z4x » 22 Nov 2017, 13:04

Is het mogelijk om ijzer(III)sulfaat om te zetten in ijzer(II)sulfaat zonder de oplossing te vervuilen? Met elektrolyse (ijzer elektrodes) bijvoorbeeld?

Klopt het dat ijzer(III)sulfaat niet goed wil uitkristalliseren en een soort gel vormt?
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1301
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: IJzer(II)sulfaat

Post by woelen » 23 Nov 2017, 15:32

IJzer(III) levert met zure fosfaten vrijwel kleurloze goed oplosbare complexen. Door fosforzuur toe te voegen aan ijzer(III)-oplossingen kun je de oplossing bijna kleurloos maken. Als er vaste deeltjes in zitten (ijzer(III) hydrolyseert gemakkelijk in water), dan lossen die heel langzaam op, ook onder vorming van een vrijwel kleurloos complex.

IJzer(III) omzetten naar ijzer(II) is redelijk hopeloos. Wat nog redelijk schijnt te werken is een overmaat ijzer-metaal en een zuur toevoegen aan zo'n oplossing. Het ijzer-metaal reageert met het ijzer(III) in oplossing tot ijzer(II). Het zuur is er voor om hydrolyse van ijzer(III) te voorkomen of in ieder geval minder te maken. Die hydrolyse levert nl. onoplosbare basische zouten op, zoals Fe(OH)(SO4) en Fe(OH)3.

De chemie van ijzer is best wel interessant, maar ook wat 'rommelig' door de wel heel erg makkelijk oxideerbare eigenschappen van ijzer(II) en de sterke neiging tot hydrolyse van ijzer(III). Toevoegen van zuur maakt ijzer minder gevoelig voor beide problemen.

IJzer(III) sulfaat is slecht te kristalliseren. Commerciële preparaten worden verkocht als watervrije vaste stof, niet kristallijn, maar een amorf droog poeder, dat extreem langzaam oplost in water (dagen, weken), maar uiteindelijk wel helemaal oplost en best geconcentreerde oplossingen kan maken. Veel betere eigenschappen heeft ijzer-ammonium-aluin, een dubbelzout Fe(NH4)(SO4)2.12H2O. Dit is goed kristalliseerbaar en lost ook goed en snel op in water. In neutraal water wordt zo'n oplossing wel vrij snel ietwat troebel door hydrolyse van het ijzer(III). De oplossing wordt daardoor zuur.

Deze stof is ook commerciëel goed te verkrijgen. IJzer(III) ionen zijn heel lichtpaars, vrijwel kleurloos. Door hydrolyse wordt de kleur vaak geelbruin. Misschien is dit interessant voor jou:

https://www.ebay.nl/itm/Ammonium-iron-I ... SwA3dYaiUm

IJzer(II) sulfaat is ook niet echt fijn, het wordt aan de lucht snel minder van kwaliteit, er ontstaat een laagje bruinn basisch ijzer(III) sulfaat door oxidatie met zuurstof uit de lucht. Ik gebruik voor ijzer(II) het veel gebruikte Mohr's zout, Fe(NH4)2(SO4)2.6H2O. Wellicht interessant voor jou:

http://www.ebay.nl/itm/Mohr-s-salt-Ammo ... sf8qTDOeOQ

Deze stof is stabiel aan lucht en kan goed worden bewaard en lost helder en kleurloos op in water.
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: IJzer(II)sulfaat

Post by Z4x » 30 Nov 2017, 16:17

Bedankt voor de uitgebreide reactie.

Ik zit er aan te denken om ammoniumsulfaat en ijzer(II)sulfaat te kopen en te mixen. Is dat aan te raden? Het is best goedkoop hier: https://www.deoplosmiddelspecialist.nl/ ... iumsulfaat

Misschien zijn er nog andere interessante stoffen die ik bij die winkel kan kopen. Suggesties zijn welkom. Ik wil denk ik veel van de veilige zouten op deze website maken: https://sites.google.com/site/crystalls ... um_sulfate

Zijn ijzer(II of III) sulfaat - fosfaat complexen ook goed (uit) te kristalliseren?
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests